Beskrivelse

Liv og Stakk
Gudbrandsdalsbunaden er en vakker og forseggjort bunad, med et liv laget av sort eller blått klede som er prydet med et nydelig blomsterbroderi. Broderiet er laget av flerfarget ullgarn og metalltråd, og er plassert på fremstykkene og på ryggen av livet. Livet har en fasong som ligner på de gamle livene, med forholdsvis smale seler og en dyp utringning. Foran på livet er det en åpen splitt, som lenger ned lukkes med innvendige hekter. Det er tydelig at det er lagt mye omsorg og arbeid i å utforme denne vakre bunaden.

Stakken i Gudbrandsdalsbunaden er en imponerende del av bunaden. Den er laget av sort eller blått klede og prydes av en bred, håndbrodert blomsterranke nederst, som gir en elegant og tidløs stil. I tillegg er stakken også brodert med små blomster oppover som gir en ekstra touch av skjønnhet. Stakken er foldelagt og lukkes med en spong, som er sydd av samme stoff som stakken og er utformet som en klaff. Denne bunadstakken er virkelig en ekte arv fra norsk kulturarv, og den håndverksmessige kvaliteten gjør den til en imponerende del av enhver garderobe.

Skjorte

Skjorten som bæres til Gudbrandsdalsbunaden er et viktig element som bidrar til det helhetlige og elegante utseendet. Skjorten er laget av hvit lin og har vakre hvitsømsbroderier på krage og mansjetter. En alternativ variant er en bomullskjorte med nuperellekant på krage og mansjetter. For å lukke skjorten benyttes en halssølje og mansjettknapper i sølv som gir en fin kontrast til den hvite linen. Det er detaljer som disse som bidrar til å gjøre bunaden til en av Norges mest forseggjorte og elegante.

Ytterplagg

Capen til Gudbrandsdalsbunaden sys i samme stoff som selve bunaden med blått eller sort fôr. Capen har en halvlang lengde, ståkrage og nydelige broderier i nakken. For å lukke capen brukes en praktisk capehekte i sølv.

Sølv

For å fullføre den majestetiske Gudbrandsdalsbunaden, er det viktig å ha en rekke sølvsmykker som passer perfekt til denne elegante drakten. Halssølje, brystsølje, veskelås og sikringslenke til vesken er alle avgjørende elementer for å fullføre looken. Et vakkert sølvbelte kan også være et fantastisk tillegg til bunaden. For å gi det lille ekstra, kan man pynte seg med en stilig ring, matchende ørepynt og hårspenne som utstråler eleganse og stil. Tidligere ble det mye brukt hvitt/forgylt sølv, men etter hvert har oksidert sølv også blitt populært. I dag velger stadig flere å gå tilbake til hvitt eller forgylt sølv, og hos Bunaderia finner du et bredt utvalg av begge deler, slik at du kan velge det som passer best til din personlige stil og preferanser

Lukk

Bestill time

Her kan du bestille time for kjøp av bunad eller beltestakk