Sunnmørsbunad dame Sunnmørsbunad

Beskrivelse

Belte
Alle de forskjellige variantene har et belte som er sydd fast til forkleet. Beltene har forskjellige broderimønstre som er satt sammen av resten av broderiene.

Skjorte
Det brukes flere forskjellige skjortemodeller til alle de broderte bunadene fra Sunnmøre. Alle skjortene er laget av hvitt lin og er brodert med hvitsøm. Det er broderi på krage og forstykket, skulderstykkene og håndleddene. To av skjortene har påtegnede mønstre som broderes med frisøm og grunnsøm. Festskjorta har broderi i tellesøm og uttrekkssøm. Norddalskjorta har broderi i tellesøm. Ingen av skjortebroderiene er direkte kopier av gamle mønstre. Det er valgfritt hvilken skjorte man velger til de forskjellige bunadvariantene.

Ytterplagg
Det er laget en kep til bunaden. Kepen har piperynker i halsen, ståkrage og lukkes foran med sølvhekter. Kepen er laget av svart eller mørkeblått ullstoff.

Understakk og strømper
Det er laget en rød bomullsunderstakk med trykt mønster langs nederkanten. For alle de broderte bunadene brukes det røde eller svarte strømper.

Sølv
Det er laget sølv med utgangspunkt i gammelt materiale fra Sunnmøre. Det er to forskjellige halsknapper med heng som kalles Sunnmørsknappen, og en kortere, dobbel halsknapp med heng som kalles Märthaknappen. I tillegg brukes det en bringesølje som har fem forskjellige utforminger. Mansjettknapper, kephekte og skospenner er også laget av sølv. Ingen av disse er nøyaktige kopier av gamle gjenstander. Mange velger også å bruke sølv som ikke er knyttet til Sunnmøre-området. Lommelåsene er laget av messing eller forsølvet messing.

Lukk

Bestill time

Her kan du bestille time for kjøp av bunad eller beltestakk