Lundebybunad

Beskrivelse

Alf Lundeby var en talentfull kunstmaler og en dyktig bunadskaper med røtter i Våler i Solør. Til sin venninnes femtiårsdag på Lillehammer lagde han en nydelig bunad som presang. Bunaden var inspirert av folkedrakter fra Østlandet på 1800-tallet, med en fasong som en livkjole og stiliserte blomstermotiver brodert på, inspirert av Gudbrandsdalens folkedrakter fra slutten av 1700-tallet. Selv om det aldri var Lundebys intensjon å produsere bunaden, ble den populær i både Solør-Odal og Oppland.

Bunaden ble opprinnelig laget i blått eller svart ullstoff, men under andre verdenskrig var det vanskelig å få tak i farget ullstoff. Som en kriseløsning ble det brodert på ufarget hvitt ullstoff. Tilsvarende ble det gjort med andre bunader, som Grafferbunaden fra Gudbrandsdalen. I nyere tid har produksjonen av hvite Lundebybunader blitt tatt opp igjen.

Selv om Lundebybunaden ikke bygger på tradisjonell draktskikk, har den likevel blitt brukt siden 1930-tallet og er fremdeles i bruk i dag. Mange ser på den som en friere bunad enn andre, siden den ikke er bundet av en streng tradisjon. Brukere velger bunaden ut fra personlig smak, og bruker den gjerne som et alternativ til annen festkjole. For mange har bunaden også en spesiell betydning, ettersom de har brodert den selv eller kjenner personen som har brodert den.

Liv lages i klede og leveres i hvit, blått eller sort. Stiliserte blomstermotiv av den rokokkoinspirert broderi finnes både på fram- og bakstykke av livet. Ettersittende fasongen med åpen split foran på brystet som lukkes med skjulte hekter er den unike kjennetegn av den nydelige lundebybunaden

Stakken i samsvar med liv lages i samme ullstoff kvalitet i samme hvit, svart eller blått farge. De stiliserte blomstene som på livet blir også videreført på stakken men er komplimentert med et gittermotiv som slynger seg rundt nedkanten som et bord .

Veske lages i samme stoff som bunaden og har blomster broderiene som matcher seg godt

Skjorte skal være i hvit linn med hvitsømbroderi på mansjetter og krage. Eventuelt kan en bruke en bomull nuperelleskjorte med nuperellekant på krage og mansjetter

Sølv som trenges til lundebybunad består av veskelås, halssølje og brystsølje og mansjettknapper til skjorte. Til våre kunder anbefaler vi også en sikringslenke til veske som sørger for at vesken faller ikke av ved en uhell. I siste tiden ser vi økt etterspørsell for en komplet sølvbelte som består av skinnlist med veske- og beltestøler. I gamle tider var det en fantastisk presang til kone og kanskje derfor slik belte også kalles som konebelte. Sølvsmykkene til bunaden leveres som oksidert eller som hvit/forgylt variant. Begge variantene er fantastiske og hver av dem pynter bunaden på egen vis. Hos oss får du kjøpt alt sølv til bunaden.

Lukk

Bestill time

Her kan du bestille time for kjøp av bunad eller beltestakk