Målselvbunad

Beskrivelse

Livet: syes i mørkeblått, mellomblått, grønt eller svart ullstoff med fôr. Det lukkes med skjulte hekter og rekker nedenfor kroppens livlinje. Midt bak går livet ned over stakken i en spiss. Det er blomsterbroderier både på ryggen og frontstykkene.

Stakk: syes i det samme ullstoffet og i samme farge som livet. Stakken blir foldelagt og har en midtfold på 15 centimeter midt foran. En bred, brodert blomsterbord med samme type broderier som på livet ligger nederst på stakken.

Veske: som hører til Målselvbunaden er sydd i samme stoff som stakk og liv. Veskebroderiene har utgangspunkt i broderier fra bunaden, som var inspirert av motivet fra en lue. Veskelåsen ble utarbeidet samme år som bunaden, i 1947, av en gullsmed i Larvik. Det er den samme typen veskelås som også brukes på bunader fra Gudbrandsdalen.

Hodeplagg: Det finnes en lue til bunaden med broderier bak og på sidene. Lua lages i samme farge og stoff som resten av bunaden.

Sølv: Etter lanseringen av bunaden i 1947 ble det ikke laget et særskilt sølv til bunaden. Den gang ble det brukt ulike typer sølvsmykker som man kunne få tak i. Det tok hele 34 år før sølvet til Målselvbunaden var utarbeidet og godkjent. Sølvet er basert på detaljer fra bunadens broderier. Kolleksjonen består av halsløv, en stor sølje med løv og mansjettknapper. I tillegg er det utarbeidet en ring og ørepynt i samme stil. Noen borgere bruker også sølv fra andre gullsmeder. Motivene på sølvet er inspirert av sølvtradisjonene fra Gudbrandsdalen og passer nydelig til bunaden.

Lukk

Bestill time

Her kan du bestille time for kjøp av bunad eller beltestakk